ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ DE FOTBAL ALBA - Membru afiliat FRF

Regulamente Juniori U 19 - ediția 2023-2024
Juniori U 19 - ediția 2023-2024 Imprimare Email

Regulamentul FRF la campionatul național de juniori U-19 nivel județean - EDIȚIA 2023/2024, poate fi descărcat de AICI.

Regulamentul general la juniori poate fi văzut AICI.

Au drept de joc în Campionatul județean U19 jucătorii juniori U 19 (n. 2005 și mai tineri) care participă exclusiv în campionatele de seniori și juniori organizate de AJF ALBA. Jucătorii juniori care vor participa în ediția 2023 – 2024 la Campionatele Naționale U19, Liga de Tineret, Cupa României U19, Liga 1 și Liga a 2-a, și au pe carnetele de legitimare viza FRF nu au drept de joc în Campionatul Judeţean U19.

Prin excepție, jucătorii juniori legitimați la cluburi de Liga a 3-a au drept de joc în Campionatul Judeţean U19, însă aceste cluburi (CS Metalurgistul Cugir și CS Universitatea Alba Iulia) nu vor avea dreptul să se califice în fazele superioare organizate de FRF.

Astfel, dacă primul sau primele două locuri sunt ocupate de Metalurgistul Cugir sau Universitatea Alba Iulia, echipa desemnată să reprezinte județul la faza interjudețeană va fi prima echipă clasată după acestea. Dacă una sau amândouă se vor afla pe locurile 1-2, locul 3 care va reprezenta județul la faza organizată de FRF va fi desemnat după un calcul al rezultatelor obținute de echipele clasate pe locurile 3-6, pentru a nu fi influențat clasamentul de acestea.

În schimb, la premierea ce va avea loc la începutul lunii iunie, se vor premia echipele clasate conform clasamentului de pe teren, inclusiv cele două echipe, dacă se vor afla pe podium. Deasemenea, dacă altă echipă în afara celor două, va termina pe locul 1, iar celelalte se vor afla pe locurile 2-3, clasamentul final va fi neschimbat, nefiindu-le luat meritul sportiv la nivel județean.

Arbitrul va menționa la observații suplimentare atunci când una din cele două echipe folosește un jucător care are și viză FRF. Toți jucătorii vor avea obligatoriu și viza AJF 2023/2024

În ediția de campionat 2023-2024 s-au înscris un număr de 12 echipe

În toamnă se va disputa Turul – 11 etape conform țintarului, iar în primăvara anului 2023, primele 6 echipe vor juca în campionatul Elite încă zece etape (tur-retur), iar locurile 7-12 vor juca în campionatul Clasic tot zece etape (tur-retur).

PROCEDURA ELIMINĂRII TEMPORARE:

• Un jucător, care comite o abatere sancționabilă cu eliminare temporară, va fi ELIMINAT PENTRU O PERIOADA DE 5 MINUTE, arbitrul ridicând ambele mâini în fața jucătorului. NU VA FI ARĂTAT NICIUN CARTONAȘ.

• Crainicul stadionului (dacă există) va anunța că jucătorul în cauză va fi eliminat temporar.

• Arbitrul va îndeplini funcția de cronometror

• Cronometrarea timpului de 5 minute începe după ce jucătorul în cauză părăsește terenul de joc și jocul este reluat.

• Din acel moment, jucătorul eliminat temporar poate reveni pe banca de rezerve sau poate merge în zona rezervată încălzirii jucătorilor. Acesta trebuie să poarte o vestă de culoare diferită față de echipamentul jucătorilor din teren și a vestelor purtate de jucătorii de rezervă.

• În cazul în care jucătorul în cauză este portar, acesta trebuie să fie înlocuit și se va respecta procedura ca și în cazul unui jucător.

• În timpul celor 5 minute, jucătorul eliminat temporar nu poate fi înlocuit (cu excepția portarului)

• Un jucător care primește 2 eliminări temporare în decursul aceluiași joc, nu va mai putea să participe la jocul respectiv, însă va putea fi inlocuit de un jucător de rezervă, doar după expirarea celor 5 minute.

• Un jucător care are un cartonaș galben și primește o eliminare temporară NU VA FI ELIMINAT.

• Un jucător care a primit o eliminare temporară și apoi primește un cartonaș galben, NU VA FI ELIMINAT.

În situația în care o echipă rămâne în 8 jucători, iar unul dintre aceștia este eliminat temporar, jocul nu mai poate continua. În acest caz arbitrul este obligat să oprească jocul, echipa respectivă urmând să fie sancţionată cu pierderea jocului.

Arbitrul jocului va menționa eliminarea temporară în raport la observații suplimentare (Număr/funcție, numele, motivul și minutul), eliminarea temporară fiind luată în evidența AJF Alba la cartonașe galbene, acesta fiind suspendat câte o etapă la fiecare 4/7/9/10 cartonașe galbene sau eliminare temporară).

Criterii de departajare în campionatul regular:

În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:

- numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe

- golaverajul mai bun în jocurile directe

- numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe

- golaverajul general mai bun în campionat

- numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile din campionat

- Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit din două CG și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct. Echipa cu cele mai puține puncte va fi desemnată câștigătoare.

Criterii de departajare în campionatul Elite/Clasic:

În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:

- numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe din campionatul Elite/Clasic

- golaverajul mai bun în jocurile directe din campionatul Elite/Clasic

- numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe din campionatul Elite/Clasic

- golaverajul general mai bun în campionatul de Elite/Clasic

- numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile din campionatul de Elite/Clasic

- echipa mai bine clasată în campionatul regular

- Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit din două CG și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct. Echipa cu cele mai puține puncte (din toate jocurile din campionatul regular+elite/clasic) va fi desemnată câștigătoare.

În Elite și Clasic se intră cu zero puncte.

În toate competițiile la nivel județean, echipa gazdă va schimba echipamentul de joc, în cazul în care arbitrul decide că acest lucru este necesar.

Baremul de arbitraj: 300 lei, din care 150 subvenționat și 150 / joc acasă va achita echipa în avans pe tot turul.

Un joc se dispută între două echipe compuse fiecare din cel mult 11 jucători, dintre care unul este portar. Durata unui joc este de 90 de minute, împărțit în două reprize egale a câte 45 de minute, cu o pauză care nu va depăși 15 minute.

Pe toată durata jocului, la juniori U 19, 17, 16, 15 și 14, se pot efectua maxim 7 înlocuiri de jucători (de fiecare echipă), în maxim 7 opriri a jocului. În raport se pot trece maxim 9 jucători înlocuitori. Maxim 3 jucători la încălzire/echipă.

Identificarea jucătorilor juniori în competițiile rezervate acestora se face pe baza carnetului de legitimare și a cărții de identitate sau pașaportului în original (la faza județeană se acceptă și Foto Copie).

O echipă nu poate avea pe raportul arbitrului mai mult de 7 jucători transferați temporar de la același club, sub sancțiunea pierderii jocului prin forfait (3-0).

Etapa a II-a – ETAPA ELIMINATORIE (faza I - 26.05; faza II - 02.06; faza III – 09.06.2024). Data limită de transmitere a campioanei: 20 mai 2024.

Prezentul regulament se completează în mod corespunzător cu dispozițiile Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, Regulamentului Disciplinar, Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor, Legilor Jocului pentru fotbal în 11 și a altor norme specifice activității competiționale, după caz. Regulamentele pot fi văzute: AICI.

În toate competițiile la nivel județean, echipa gazdă va schimba echipamentul de joc, în cazul în care arbitrul decide că acest lucru este necesar.

Conform art. articolului 48 din ROAF:

1. Un joc nu poate continua cu mai puţin de 7 (şapte) jucători la competiţiile de seniori şi 8 (opt) jucători la competiţiile de juniori sau fotbal feminin. În oricare dintre cazurile sus-menţionate, arbitrul este obligat să oprească jocul, echipa respectivă urmând să fie sancţionată cu pierderea jocului.

2. Jucătorii seniori, indiferent de categorie, cu excepţia portarului, nu pot participa la două jocuri oficiale în aceeaşi zi. Prin participare la joc se înţelege intrarea efectivă în teren (ca titular sau prin înlocuirea unui titular) şi nu simpla înscriere a jucătorului în raportul de arbitraj. 

3. Jucătorii juniori, cu excepţia portarului, au dreptul de a participa la două partide oficiale consecutive, cu respectarea condiției ca respectivii jucători să joace cel mult 135 de minute cumulate în două jocuri în decurs de 24 de ore, dacă al doilea joc se desfășoară cel mai devreme în ziua imediat următoare. Această regulă se aplică la un jucător care dispută ambele jocuri (11vs11): U19, U17, U16, U15 și U14. Dacă unul dintre jocuri sau ambele sunt pe teren redus (U 13 și mai mici), aceștia pot juca în ambele jocuri un număr nelimitat de minute, cu condiția să nu aibă loc în aceeași zi calendaristică.

Cluburile participante în competiție sunt responsabile pentru respectarea celor menționate mai sus și implicit direct răspunzătoare pentru încalcarea obligațiilor prevăzute.