ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ DE FOTBAL ALBA - Membru afiliat FRF

Regulamente Juniori U-13 (D) - ediția 2019-2020
Juniori U-13 (D) - ediția 2019-2020 Imprimare Email

Regulamentul FRF la campionatul național de juniori U-13”D” nivel județean - Ediția 2019/2020, poate fi descărcat de AICI.

Regulamentul general la juniori poate fi văzut AICI.

Juniori U-13 (D) - juniori născuți în anul 2007 și mai tineri și maxim 3 junioare născute în anul 2005 și mai tinere

Mingea de joc: jocurile se vor disputa cu minge de fotbal nr. 4.

În cadrul competiţiei de juniori D (U-13) s-au înscris 21 de echipe.

          Echipele au fost împărţite în trei serii, repartizate geografic (7-7-7), iar după disputarea jocurilor din campionatul regulat se va trece la sistemul play-off şi play-out. La finalul campionatului regulat, primele două echipe din cele trei serii, vor intra în play off cu zero puncte, unde vor juca fiecare cu fiecare (5tur-5retur), iar locurile 3-7 vor intra în play out, unde se vor forma 3 serii a câte 5 echipe (geografice), locul I urmând să fie premiat cu trofeul de câștigătoare Play Out 1-2-3. În această toamnă se vor disputa 12 etape din campionatul regulat, iar în primăvară se vor mai disputa celelalte 2 etape rămase din campionatul regulat + 10 etape din play off, respectiv play out.

          Se vor califica în etapele superioare ale competiţiei, organizate de FRF, echipa campioană de judeţ şi echipa clasată pe locul al doilea deoarece avem minim 14 echipe participante, condiţie din regulamentul juniorilor U13, pe care îl puteţi citi AICI.

Cluburile cu mai multe echipe înscrise la aceeași categorie, vor prezenta obligatoriu tabelul cu jucătorii care au drept de joc doar la prima echipă, cu număr de înregistrare de la AJF Alba. Lista poate fi schimbată doar în perioada de transferuri și va fi anexată de arbitru doar la jocurile echipei a doua. Dacă nu se respectă această regulă, echipa a doua va pierde jocurile prin forfait (3-0)

În play-off și play-out se va păstra evidența cartonașelor galbene și roșii din campionatul regulat.

* Barem de arbitraj: 120 lei (2 x 60). Baremul este achitat integral de AJF Alba, în urma parteneriatului dintre AJF Alba și Consiliul Județean Alba.

** Sumele sunt brute, cu transportul inclus, iar arbitrii se obligă conform legii să își achite taxele aferente către stat.

AJF / FRF nu poate fi făcută răspunzătoare de nici o accidentare suportată de un jucător, oficial sau suporter, de nici o pagubă suferită de către o persoană fizică, un club sau asociație sportivă.

Fiecare echipă va avea un antrenor pe bancă cu minim licența C - UEFA.

În situația în care două sau mai multe echipe se află la egalitate de puncte clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine a următoarelor criterii:

- numărul mai mare de puncte obținute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte,

- golaverajul mai bun în jocurile directe,

- numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe,

- golaverajul general mai bun (diferența dintre golurile marcate și cele primite în toate jocurile din grupă, play out sau play off, în funcție de situație)

- numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile din campionatul regulat, play out sau play off, în funcție de situație.

- Dacă și după aplicarea acestor criterii egalitatea persistă, se va lua în calcul clasamentul fair play, astfel: se acordă câte 1 punct pentru fiecare cartonaș galben primit, 3 puncte pentru un cartonaș roșu primit din două CG și 4 puncte pentru un cartonaș roșu primit direct. Echipa cu cele mai puține puncte va fi desemnată câștigătoare. Cartonașele luate în calcul vor fi cele din etapa respectivă (campionat regulat / play out / play out). Notă: Jocuri directe – Se iau în considerare doar jocurile din etapa competiției în care este necesară departajarea.

DREPTUL DE JOC, NUMĂRUL JUCĂTORILOR ȘI DURATA JOCULUI

Au drept de joc în ”Campionatul de Juniori U13” ediția 2019 - 2020 jucătorii născuți în anul 2007 și mai tineri și maxim 3 jucătoare (fete) născute în anul 2005 și mai tinere.

Identificarea jucătorilor juniori, în competițiile rezervate acestora, se face pe baza carnetului de legitimare și a certificatul de naştere în copie xerox.

Un joc se dispută între două echipe compuse fiecare din cel mult 9 jucători, dintre care unul este portar.

Durata unui joc este de 60 de minute (fără prelungiri), împărțit în două reprize egale a câte 30 de minute, cu o pauză care nu va depăși 10 minute. Numărul înlocuirilor într-un joc este nelimitat. Un jucător care a fost înlocuit poate reintra în teren înlocuind alt jucător. Înlocuirile se pot efectua numai când mingea este în afara jocului.

- Un jucător care a primit două avertismente pe parcursul aceluiași joc va fi eliminat din teren pierzându-și dreptul de a juca doar în acea partidă, urmând să aibă drept de joc etapa următoare, astfel că în cazul eliminării din două cartonașe galbene la juniori U-13, nu se reține carnetul jucătorului, dar se menționează în raport faptul că a fost eliminat. Jucătorul eliminat poate fi înlocuit după o perioadă de 2 minute, timp în care echipa acestuia va juca cu un jucător mai puțin, cu excepția situației în care echipa în inferioritate primește gol, moment în care își poate completa numărul de jucători.

Un jucător care a primit cartonaș roșu direct (din 2 CG sau pentru o abatere prin care împiedică înscrierea unui gol, ori alte abateri în afara celor reprobabile) va fi eliminat de pe teren și nu va mai putea fi folosit în jocul respectiv. Jucătorul eliminat poate fi înlocuit după o perioadă de 2 minute, timp în care echipa acestuia va juca cu un jucător mai puțin, cu excepția situației în care echipa în inferioritate primește gol, moment în care își poate completa numărul de jucători.

În cazul eliminării directe (cartonaș roșu direct) ca urmare a unei fapte reprobabile (scuipare, lovire sau încercare de a lovi, injurii, etc), se va reține carnetul, iar Comisia de Disciplină va analiza cazul jucătorului, urmând să fie judecat în funcție de abaterea comisă, conform RD.

Jocul nu poate începe sau continua dacă o echipă va rămâne cu mai puțin de 6 jucători, în urma eliminării sau accidentării acestora, urmând să piardă jocul prin forfait, sau cu scorul de pe teren, dacă acesta era mai mare pentru echipa adversă, în momentul opririi jocului.

O excepție referitoare la regula celor 36 de ore între două jocuri de juniori, va fi la juniorii D, E, F, G, care au drept de joc la mai puțin de 36 de ore, dar jocurile să aibă loc în zile diferite.

DIMENSIUNILE TERENULUI ȘI A PORȚILOR DE FOTBAL:

Lungime - 70 m; lățime 50 m; Careul - 12m de la linia de poartă în interiorul terenului; 30m linia paralelă cu linia de poartă;

Dimensiunea porților - distanța între stâlpi 5 m; înălțimea porților m.

REGULILE JOCULUI ŞI DISPOZIŢIILE TEHNICE:

Pe parcursul competiției se vor folosi mingi numărul 4.

Aparătorile sunt obligatorii.

Înlocuiri de jucători - Pe raportul de arbitraj, la nivel județean, se pot trece 18 jucători, 9 titulari si maxim 9  jucători înlocuitori. Schimbările se pot efectua când mingea este în afara jocului. Un jucător care a fost schimbat poate reintra în teren înlocuind alt jucător. Numărul schimbărilor într-un joc este nelimitat. Oricare dintre jucătorii de rezervă poate înlocui portarul avându-se în vedere următoarele condiții:

a) arbitrul trebuie informat înainte de efectuarea înlocuirii;

b) schimbarea poate fi făcută numai când jocul este întrerupt;

c) jucătorul de rezervă care a înlocuit portarul trebuie să poarte un tricou care să-l deosebească de toți ceilalți jucători;

Dacă în timpul efectuării unei schimbări jucătorul de rezervă intră în teren înainte ca jucătorul înlocuit să părăsească complet terenul:

a) Jocul este oprit;

b) Jocul se reia printr-o lovitură liberă indirectă executată de echipa adversă din locul unde s-a aflat mingea în momentul întreruperii jocului. Dacă mingea se află în interiorul suprafeței de pedeapsă, lovitura liberă indirectă se execută de pe linia suprafeței de pedeapsă în locul cel mai apropiat unde s-a aflat mingea în momentul întreruperii.

În campionatul regulat, portarul: Mingile ieșite în afara terenului de joc în out de poartă sau prinse de portar cu mâna (în timpul jocului), vor fi repuse în joc, de către portar, atât cu mâna cât și cu piciorul cu condiția ca mingea să nu depășească jumătatea terenului, înainte ca aceasta să fie atinsă în prealabil de un jucător aflat în jumătatea de teren a portarului care execută sau înainte să atingă suprafața de joc în jumătatea de teren a portarului executant. Practic, dacă mingea este trimisă direct în jumătatea adversă (fără să atingă pământul în propria jumătate sau un jucător aflat în jumătatea de teren a executantului), arbitrul va dispune repetarea procedeului de repunere a mingii în joc.

Dacă portarul nu respectă această regulă arbitrul oprește jocul și dictează repunerea mingii în joc de către portar în mod regulamentar. 

Dacă după părerea arbitrului, portarul repune intenționat în mod repetat greșit, cu scopul de a se repeta repunerea, acesta îl poate sancționa cu cartonaș galben, pentru întârzierea reluării jocului.

În Play Off și Play Out, portarulMingiile ieșite în afara terenului de joc în out de poartă sau prinse de portar cu mâna (în timpul jocului), vor fi repuse în joc, de către portar, numai cu mâna. Dacă portarul nu respectă această regulă arbitrul oprește jocul și va dispune repetarea procedeului de repunere a mingii în joc.

Arbitrul - Fiecare joc este condus de câte doi arbitri (principal, rezervă) care au autoritate deplină în aplicarea legilor jocului. Deciziile arbitrilor cu privire la faptele legate de joc sunt definitive.

Lovitura de începere - Fiecare echipă se găsește în jumătatea proprie de teren. Oponenții echipei care încep jocul trebuie să se afle în terenul propriu la o distanță de cel puțin 5 m. de minge, până când aceasta este în joc. Un gol poate fi marcat direct din lovitură de începere sau de reluare a jocului, după înscrierea unui gol, ori la reluarea jocului după pauză.

Aruncarea de la margine, cu mâna conform Legilor Jocului, atunci când mingea depășește în întregime linia de margine, pe sol sau în aer.

Offside - Un jucător se află în poziție afară din joc atunci când depășește linia care delimitează jumătatea terenului și este mai aproape de linia porții adverse decât mingea cât și de penultimul adversar.

Lovitura de pedeapsă se execută dintr-un punct aflat la 9 m de la mijlocul porții și la distanță egală de stâlpii porții.

Lovitura de colț se execută dintr-un punct marcat printr-un sfert de cerc în fiecare colț al suprafeței de joc.

Lovitura liberă directă si indirecta - Adversarii trebuie să se afle la o distanță de minimum 5 m față de minge.

- Prezentul regulament se completează în mod corespunzător cu dispozițiile Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice, Regulamentului Disciplinar, Regulamentului privind Statutul și Transferul Jucătorilor, Legilor Jocului pentru fotbal în 11 și a altor norme specifice activității competiționale, după caz, iar acestea le puteți descărca de AICI.