ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ DE FOTBAL ALBA - Membru afiliat FRF

Știri Sanctiuni disciplinare
Sanctiuni disciplinare Imprimare Email
Joi, 15 Martie 2012
red-cardSăptămânal, înainte de etapa programată, AJF Alba prezintă membrilor afiliați, situația jucătorilor în stare de suspendare (fără drept de joc), pentru meciurile programate în etapa următoare, situația fiind actualizată înainte de fiecare etapă și găsită la secțiunea „JUCĂTORI” din meniul principal.
Deși (prin regulament) este responsabilitatea cluburilor, cu privire la urmărirea și evidența sancțiunilor, vă arătăm toată disponibilitatea administrației AJF de a elimina situațiile de folosire a jucătorilor fără drept de joc și implicit pierderea jocului prin forfait, ceea ce atrage și penalitate.

Pentru exactitate, prezentăm prevederile regulamentului disciplinar:

Articolul 39 – Evidenţa sancţiunilor

1 Evidenţa cartonaşelor, eliminărilor şi suspendărilor se păstrează de AJF şi de către fiecare club (echipă).

Cluburile (echipele) sunt responsabile pentru executarea sancţiunilor de către jucătorii şi oficialii lor.

3 AJF supraveghează competiţiile pe care le organizează şi sesizează din oficiu instanța disciplinară în legătură cu jucătorii care au participat la joc în stare de suspendare datorată cumulului de cartonaşe galbene, eliminării ori sancţionării pentru alte abateri disciplinare.

Articolul 40 – Preluarea cartonaşelor galbene

1 Cartonaşele galbene primite într-o competiţie nu sunt preluate sau executate în altă competiţie.

Articolul 41 – Executarea suspendărilor

1 Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât și cele din cadrul Cupei României, după caz (cu precizările de la litera a-l)

2 Suspendarea ca urmare a cumulului de cartonaşe galbene intervine din oficiu şi se execută începând cu primul joc oficial, în ordinea în care se desfăşoară jocurile, în calcul intrând numai jocurile din cadrul competiţiei în care a fost înregistrat cumulul de cartonaşe galbene. Două cartonaşe galbene primite de un jucător în acelaşi joc conduc la eliminare (cartonaş roşu indirect) şi la suspendarea automată pentru un joc, cele două cartonaşe galbene fiind anulate.

2.1. Dacă un jucător primeşte avertisment în patru jocuri diferite din aceeaşi competiţie, el va fi automat suspendat pentru următorul joc din competiţia respectivă. Aceeaşi sancţiune se aplică şi atunci când jucătorul acumulează şapte şi, respectiv, nouă avertismente în aceeaşi competiţie. Începând cu al zecelea avertisment primit în aceeaşi competiţie, la fiecare alt cartonaş galben, jucătorul este automat suspendat pentru următorul joc.

2.2. Dacă un joc întrerupt este reprogramat şi urmează să se dispute în întregime, orice cartonaş galben primit de jucători în jocul întrerupt se anulează. Dacă jocul s-a întrerupt din vina uneia dintre echipe şi nu se va rejuca, cartonaşele galbene se vor menţine pentru echipa vinovată. Dacă ambele echipe sunt responsabile pentru întrerupere, toate cartonaşele galbene vor fi menţinute.

2.3. Dacă un jucător, avertizat cu cartonaş galben, săvârşeşte o altă abatere pentru care este sancţionat cu eliminare (direct cartonaş roşu) în acelaşi joc, cartonaşul galben primit în jocul respectiv se menţine.

3 În cazul în care o echipă a fost sancţionată cu forfait pentru folosirea unui jucător aflat în stare de suspendare, sancţiunea se consideră efectuată în ceea ce priveşte jocul din etapa respectivă.

4 Dacă un jucător suspendat este înscris în raportul de arbitraj ca rezervă, dar nu participă efectiv la joc, clubul respectiv va fi sancţionat cu avertisment.

5 Dacă un jucător suspendat participă efectiv la joc şi primeşte un cartonaş galben sau este eliminat, va suporta consecinţele pentru abaterile respective.

6 Sancţiunea de suspendare aplicată oficialilor are ca efect următoarele interdicţii:

a) de a avea acces în incinta terenului de joc, în tunel, pe culoarele de acces şi la vestiarele echipelor şi ale arbitrilor;

b) de a lua loc pe banca de rezerve şi de a conduce echipa în incinta terenului de joc;

c) de a reprezenta clubul în relaţiile cu AJF, cu celelalte cluburi (asociații) afiliate sau cu orice terţi.

Articolul 83 – Nerespectarea obligaţiilor de organizare a jocurilor

10.1 Folosirea într-un joc oficial a unui jucător aflat în stare de suspendare sau fără drept de joc se sancţionează cu pierderea jocului prin forfait. 

Abaterile privind folosirea neregulamentară a jucătorilor jucătorilor aflaţi în stare de suspendare, pentru cumul de cartonaşe galbene sau pentru eliminări (cartonaşe roşii) se urmăresc din oficiu la sesizarea AJF.

 Toate aceste precizări au fost necesare, pentru că la un an de când ne-am asumat și această responsabilitate, de a prezenta pe site situația jucătorilor care nu au drept de joc, constatăm încă superficialitate și indiferență din partea echipelor (pentru dreptul de joc al jucătorilor), ultimul exemplu fiind la meciul METALUL Aiud-FC Cugir (seniori), jucat în prima etapă a returului din Liga a IV-a, pe teren la final 1-0, dar omologat de comisia de disciplină (în ședința din 14.03.2012) cu rezultatul de 3-0 în favoarea echipei adverse FC Cugir (echipa gazdă Metalul Aiud, folosindu-l pe jucătorul MUNTEAN PAUL, aflat în stare de suspendare/4 cartonașe galbene acumulate).